قرارداد مشارکت در ساخت یکی از مهمترین قراردادهای مربوط به حوزه پیمانکاری است که در آن با توافق مالک و پیمانکار، بخش یا درصدی از پروژه در قبل هزینه های پیمانکاری و اجرا به پیمانکار واگذار می گردد. اگر این قرارداد به خوبی تنظیم نشود ممکن است در آینده باعث بروز مشکلاتی بین مالک و پیمانکار گردد. بنابراین مطالعه این بیست نکته مهم را در قرارداد مشارکت در ساخت به شما پیشنهاد می کنیم.
۲۰ نکته مهم قرارداد مشارکت در ساخت
۱. قرارداد مشارکت در ساخت را در دفاتر اسناد رسمی ثبت کنید. بدین شکل در صورت عدم تعهد یک طرف، طرف مقابل می تواند یک ضمانت اجرایی برای دفاع از حق خود داشته باشد.
۲. عبارت”قرارداد مشارکت در ساخت”; در سربرگ تمامی صفحات نوشته شده باشد و از نوشتن سر تیتر هایی به نام توافق نامه و … به شدت خودداری نمایید.
۳. مشخصات کامل طرفین قرارداد حتما بصورت دقیق ذکر شود. متعاقدین باید اصل مدارک هویتی طرف مقابل را بررسی کنند .در این حالت طرفین باید از معتبر بودن هویت طرف مقابل اطمینان حاصل کنند تا بزه کلاهبرداری رخ ندهد.
۴. شخص درخواست کننده قرارداد مشارکت در ساخت واقعا مالک قانونی باشد و یا اینکه به صورت قانونی اجازه و صلاحیت این درخواست را داشته باشد. همچنین ملک دارای سند رسمی باشد.
۵. اعتبار شرکت ساخت و ساز مشخص گردد و عملکرد آن در پروژه های قبلی مورد بررسی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید: آیا مشارکت در ساخت خوب است؟
۶. در هر قراردادی باید موضوع با جزییات کامل تعیین شود تا هیچ شبههای در آن ورود پیدا نکند. به طورمثال در قرارداد ذکر شود که فلان زمین با فلان متراژ واقع در فلان وضعیت ثبتی می باشد.
۷. آورده طرفین اشاره شود ؛ بدین شرح که سازنده ملک فلان مقدار آورده نقدی در قرارداد تزریق کرده است و مالک نیز زمین را بعنوان آورده ، وارد قرارداد کرده است.
۸. برای محاسبه میزان مشارکت و درصد سود میان دو طرف قرارداد مشارکت در ساخت، تغییرات قیمت مسکن در بازار و همچنین نرخ تورم در نظر گرفته میشود.
۹. نسبت سهمالشرکه طرفین قرارداد از سازه جدید حتما در عقد اشاره شود به طور مثال سازنده سازه با مالک زمین در قرارداد توافق می کنند که از ۲۰ واحد ساخته شده ۵ واحد برای سازنده و ۱۵ واحد به مالک تعلق خواهد گرفت .
۱۰. ارزش ملک و ارزش نهایی پروژه در قرارداد مربوطه در نظر گرفته شود.
۱۱. شرکت های پیمانکاری حقوقی باید در تمام مراحل قرارداد مشارکت در ساخت از امضاء رسمی و مهر شرکت استفاده نمایند.
۱۲. حدود مسئولیت ها و وظایف طرفین معامله به طور دقیق و شفاف در قرارداد مشخص گردیده باشد.
۱۳. قبل از اینکه پروژه مشارکتی در ساخت و ساز آغاز شود، شرکت سازنده یا شرکت پیمانکار یک وجه بلاعوض را به مالک زمین یا مالک ملک پرداخت میکند تا بتواند در طول انجام پروژه، محل اسکان برای خود و خانواده فراهم کند.
۱۴. در قرارداد های مشارکت در ساخت به جای سفته بهتر است از چک معتبر بانکی استفاده شود.
۱۵. در صورت عدم عمل طرفین معامله به تعهدات خویش، حق فسخ در قرارداد مشارکت در ساخت پیش بینی گردد.
۱۶. هنگام عقد قرارداد مشارکت در ساخت، فردی به نام داور یا حاکم در قرارداد مشخص شود که نقش قضاوت کننده را بر عهده دارد. همچنین قبل از اینکه این فرد این نقش را بر عهده بگیرد باید شرایط و وظایف و مسئولیتها به او ابلاغ گردد.
۱۷. مالکیت پارکینگ و انباری ها در قرارداد مشارکت در ساخت به طور دقیق و شفاف مشخص گردد.
۱۸. پیشرفت کار در بازه های زمانی مشخص از طریق صورتجلسه ای به امضاء مالک، سازنده و کارشناس فنی برسد.
۱۹. در قرارداد مشارک در ساخت، ضمانت اجرای قوی و مشخصی برای عمل طرفین به تعهدات خویش در نظر گرفته شود.
۲۰. اگر زمان قرارداد مشارکت در ساخت به پایان برسد، اما پروژه ساخت و ساز خاتمه نیافته باشد، حق فسخ قرارداد یا ضرر برای هر دو طرف وجود نخواهد داشت، مگر اینکه قبلاً در قرارداد شرایطی را در این باره نوشته باشند.
بیشتر بخوانید: نمونه قرارداد مشارکت در ساخت
سخن پایانی
هنگامی که مالک هزینه کافی برای بازسازی ملک قدیمی خود را ندارد قرارداد مشارکت در ساخت یکی از بهترین روشها برای بازسازی خانه های قدیمی و تبدیل آن به آپارتمان های نوساز است. این قرارداد بسیار مهم نیاز به مشورت و مشاوره تخصصی با افراد با تجربه در این زمینه را می طلبد. تیم مهندسی پایانکار با داشتن ده ها پروژه موفق می تواند در این زمینه به شما یاری رساند. کافیست با مشاوران ما در ارتباط باشید.