صورت مجلس (جلسه) تفکیکی چیست؟

صورت مجلس (جلسه) تفكيكي چيست؟

سندی که از جانب اداره ثبت صادر شده است و در آن مشخصات هر یک از واحدها و سایر قسمت‌ها از جمله پارکینگ، انباری و مابقی مشاعات ذکر شده باشد، صورت مجلس تفکیکی نامیده می‌شود. صورت مجلس تفکیکی صرفا حدود اربعه و مساحت واحدهای مستقل را تعریف می‌کند و بدون آنکه به مالکیت خصوصی هر یک از واحدها پرداخته شود، آنها را شماره‌گذاری می‌نماید. در صورتی که ملک تنها یک مالک داشته باشد، پس از دریافت صورت مجلس تفکیکی نیز آن فرد مالک تمام قطعات خواهد بود، اما اگر ملک مشاعی بوده و دارای چند مالک باشد، هر یک از مالکین به قدرالسهم خود مالکیت هر یک از قسمت‌های تفکیک شده را به صورت کامل یا جزئی خواهد داشت.

چگونه صورت مجلس تفکیکی بگیریم؟

یکی از الزامات برای اخذ صورت مجلس تفکیکی گواهی پایان کار ساختمان است که در صورت اخذ آن می‌توان برای هر واحد به صورت جداگانه سند دریافت نمود. در این فرآیند اخذ صورت مجلس تفکیکی اعیان برای املاک آپارتمانی که به چند واحد تقسیم شده‌اند، ابتدا لازم است برای ساختمان از جانب شهرداری پایان کار صادر شده باشد. در واقع تنها پس از پایان عملیات ساختمانی و تایید مهندس ناظر و صدور و دریافت گواهی پایان کار ساختمان، مالک می‌تواند به دفتر اسناد رسمی مراجعه نموده و درخواست صدور صورت مجلس تفکیکی نماید.

چگونه صورت مجلس تفکیکی بگیریم؟

پس از صدور صورت مجلس تفکیکی، می‌بایست مالک یا مالکین نسبت به سهم خود تقسیم نامه‌ای تنظیم و امضا نمایند؛ چرا که تنها پس از این امر، امکان انتقال سند رسمی ملک به شخص دیگر وجود خواهد داشت. این درخواست توسط دفتر اسناد رسمی به اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک ارجاع داده می‌شود و پس از ارجاع کارشناس اداره ثبت اسناد و املاک به محل ملک و تهیه گزارش، اقدامات لازم برای صدور صورت مجلس تفکیکی انجام خواهد شد.

مدارک لازم اخذ صورت مجلس تفکیکی

مدارک لازم برای اقدام به اخذ صورت مجلس تفکیکی عبارتند از:

  1. مدارک شناسایی مالک یا مالکین از قبیل شناسنامه و کارت ملی
  2. سند مالکیت
  3. ارائه نقشه شهرداری به منظور صدور صورت مجلس تفکیک عرصه
  4. ارائه گواهی پایان کار به منظور صدور صورت مجلس تفکیک اعیان

چرا باید صورت مجلس تفکیکی بگیریم؟

چرا باید صورت مجلس تفکیکی بگیریم؟

به سه دلیل می‌بایست برای اخذ صورت جلسه تفکیکی اقدام نمود:

فروش هر یک از قطعه‌های تفکیک شده ملک:

پس از طی مراحل قانونی اخذ صورت مجلس تفکیکی و صدور صورت مجلس، یک نسخه از آن به دفتر اسناد رسمی مربوطه ارسال می‌شود و در صورت تقاضای انتقال مالکیت قطعات توسط مالک، سردفتر ضمن ثبت در دفتر انتقالات سند مالکیت، خلاصه و گزارش آن را به اداره ثبت ارسال نموده و مراحل اخذ سند مالکیت را برای خریدار طی خواهد نمود.

صدور سند مالکیت برای هر یک از قطعات تفکیک شده:

مطابق با ماده ۱۰۶ قانون ثبت چنانچه ملک بعد از ثبت به قطعاتی مفروز شود، برای هر یک از قطعات مفروز مطابق با صورت مجلس تفکیکی صادر شده، یکی از قطعات در زیر ثبت ملک و مابقی در صفحه یا صفحات دفتر جاری یا دفتر متمم ثبت می‌شود و ابطال سند مالکیت اولیه در مورد هر کدام از قطعات مفروز به صورت جداگانه صادر خواهد شد.

تنظیم تقسیم نامه بین مالکان مشاعی:

در واقع تقسیم نامه یک نوع صلح بین شرکاست و تا زمانی که صورت مجلس تفکیکی گرفته نشده باشد مالکین مشاعی واحد شش دانگ و مستقلی ندارند، و در تمامی واحدها به قدرالسهم خود شریک هستند. صورت مجلس تفکیکی در واقع مقدمه‌ای برای صدور تقسیم نامه است.

پس از صدور صورت مجلس تفکیکی، در مواردی که ملک به صورت مشاعی باشد، تقسیم نامه بر مبنای صورت مجلس تفکیکی برای هر یک از مالکین مشاعی تنظیم می‌شود. و اداره ثبت به موجب همین تقسیم نامه اقدام به صدور سند مالکیت برای هر قطعه مفروز خواهد نمود و بدین صورت ملک از شراکت بیرون می‌آید و هر یک از مالکان سند مالکیت جداگانه خواهد داشت.

صورت مجلس تفکیکی

اگر مالکی مخالف تنظیم تقسیم نامه باشد چه باید کرد؟

در صورتی که پس از صدور صورت مجلس تفکیک، مالکین مشاعی در تنظیم تقسیم نامه به توافق نرسند و نتوانند یکدیگر را راضی کنند، عملا تفکیک بیهوده خواهد بود و می‌بایست از طریق افراز ملک را جداسازی شود و تا زمانی که سند تقسیم نامه با رضایت مالکین در دفتر خانه‌ تنظیم نشود، هیچ کدام از واحدها شش دانگ نبوده و مستقل نخواهد شد و لذا مطابق با مفاد مواد ۴۶ و ۴۷ قانون ثبت، تنظیم سند تقسیم نامه به موجب تقاضای هر یک از مالکین مشاعی، الزامی و اجباری است.

سخن پایانی

صورت مجلس تفکیکی یکی از اسناد ثبتی مهمی است که می تواند چندین مالک را با هم درگیر کند. اگر در این خصوص تجربه ای ندارید و به مراحل اخذ آن آشنا نیستید به شما توصیه می کنیم تا با مشاوران با تجربه ما در سایت پایان کار تماس بگیرید و به صورت رایگان از مشاوره ما استفاده کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

هجده − 14 =

تماس و مشاوره رایگان اسکرول به بالا