در صنعت ساختمان سازی و اجرای اسکلت بتنی ساختمان استفاده از میلگرد ها به یک اصل تبدیل شده است و اتصال میلگردها یکی از مباحث مهم در این صنعت به شمار می رود. برای وصل کردن میلگردها (آرماتورها) در ساختمان از روش های مختلفی مانند همپوشانی(اورلب)، کوپلر و … استفاده می شود که هر کدام مزایا و معایب متفاوتی دارند.
در این مقاله یکی از روش های اتصال میلگرد ها به نام جوش فورجینگ یا اتصال سر به سر میلگردها بهم را توضیح خواهیم داد و مزایا و معایب آن را بررسی خواهیم کرد. پس با ما همراه باشید!
تاریخچه ای کوتاه از فورجینگ میلگرد (Gas pressure welding of rebar)
آنچه در این مقاله میخوانید.
- ۱ تاریخچه ای کوتاه از فورجینگ میلگرد (Gas pressure welding of rebar)
- ۲ چرا باید میلگرد ها را بهم وصل کنیم؟
- ۳ اورلب(همپوشانی) یا جوش فورجینگ
- ۴ اتصال سر به سر میلگرد یا جوش فورجینگ
- ۵ دستگاه جوش فورجینگ به چه شکل است؟
- ۶ کاربرد های روش جوشکاری به روش فورجینگ
- ۷ جوش فورجینگ با کیفیت چه ویژگی هایی دارد؟
- ۸ ویدئوهای آموزش جوش فورجینگ
این نوع روش جوشکاری که یکی از زیرشاخه های جوشکاری با گاز اکسی استیلن است ابتدا در کشور کانادا در صنایع ریل سازی و لوله ها مورد استفاده قرار گرفت. سپس کشور ژاپن استفاده از جوش فورجینگ را در ساختمان سازی بررسی و آزمایش کرد. به تدریج از این روش در صنعت ساختمان سازی استقبال شد تا جایی که جوش فورجینگ یکی از پرکاربرد ترین روش های اتصال میلگرد در این صنعت به شمار می آید.
چرا باید میلگرد ها را بهم وصل کنیم؟
وقتی اسکلت ساختمانی بتنی باشد پس پای میلگرد یا همان آرماتور هم در میان است! در نتیجه در جاهایی از سازه که طول آرماتور کافی نباشد برای اتصال آرماتور کوتاه به آرماتور جدید بلند از یکی از روش های اتصال میلگردها استفاده می شود. روش های اتصال میلگرد ها عبارتند از:
- روش اورلب (همپوشانی میلگردها)
- اتصال اتکایی
- جوش فورجینگ
- اتصالات مکانیکی (کوپلر)
اورلب(همپوشانی) یا جوش فورجینگ
در روش هایی مانند اورلب (همپوشانی) به دلیل اینکه میلگردها به طور کامل در یک راستا قرار نمی گیرند آرماتورگذاری به سختی انجام شده و رعایت تمام ضوابط قانونی توسط اتصالات کمی دشوار خواهد بود. در حالی که در اتصالات مکانیکی مانند کوپلر یا اتصالات جوشی مانند جوش فورجینگ، به دلیل هم راستا بودن میلگرد ها علاوه بر کاهش تراکم میلگرد ها، از کرمو شدن بتن نیز جلوگیری شده و در مصرف میلگرد و هزینه های اجرایی صرفه جویی خواهد شد.
اتصال سر به سر میلگرد یا جوش فورجینگ
جوش فورجینگ یک مدل از انواع جوشکاری است که به آن جوش سر به سر میلگرد هم گفته می شود. دلیل این نامگذاری این است که در این روش اتصال دو سر میلگرد به شکل مستقیم به هم جوش داده می شوند و به طور کامل در یک راستا قرار می گیرند.
برای انجام این نوع اتصال ابتدا سر میلگردهای کوتاه را با “دستگاه برش سرد میلگرد” به شکل کاملا صاف و صیقلی برش می دهیم تا هیچ آلودگی بر سطوح آن وجود نداشته باشد و برای جوش آماده شود. توجه داشته باشید که برای این کار استفاده از اره لنگ، سنگ فرز، اره آتشی و … به هیچ وجه مورد قبول نبوده و تنها باید از دستگاه برش سرد برای این منظور استفاده گردد. در غیر این صورت خسارت غیر قابل جبرانی بر جای خواهد ماند.
بعد از برش هر دو سطح مقطع میلگرد با کمک کلمپ جوشکاری میلگرد (گیره نگهدارنده میلگرد) این دو سطح مقطع بهم چسبانده شده و آماده جوشکاری می شود. در این روش جوشکاری از ترکیب گاز اکسیژن و گاز اکسی استیلن آنچنان حرارتی ایجاد می شود که فلز میلگرد ها را به حد خمیری می رساند سپس دستگاه اعمال فشار و گیره میلگرد ها را بهم نزدیک کرده و بهم متصل می نماید.
دستگاه جوش فورجینگ به چه شکل است؟
دستگاه جوش فورجینگ شامل متعلقاتی مانند دستگاه اعمال فشار(یونیت هیدرولیک)، سیلندر هیدرولیک، گیره نگهدارنده میلگرد، مانومتر اکسیژن و استیلن، شلنگ انتقال گاز و مشعل است.
شکل مشعل در این روش به شکل حلقه آتشین بوده و باعث می شود حرارت زیادی از همه جهات به دو سر میلگرد وارد شود و آن دو را بهم متصل کند. لازم به ذکر است که اجرای این نوع جوش یک مهارت فنی بوده و نیازمند آموزش و گرفتن مدرک فنی مربوطه در مراکز معتبر است.
کاربرد های روش جوشکاری به روش فورجینگ
- اتصال آرماتور های مقاطعی از سازه (ستون،تیر و …) که آرماتور آن کوتاه آمده و به آرماتور بلندتری نیاز است.
- اتصال میلگرد های دور ریز و ضایعات میلگرد با جوش فورجینگ و استفاده مجدد از آنها ( در صورت به صرفه بودن هزینه جوش نسبت به تعداد اتصال های میلگرد)
جوش فورجینگ با کیفیت چه ویژگی هایی دارد؟
دو میلگردی که با جوش فورجینگ بهم متصل شدند در دو تست کششی و خمشی آزمایش می شوند. در هر دو تست میلگرد نباید از قسمت جوش خورده بریده شود. هر گونه ترک و شکستگی در قسمت اتصال نشان دهنده کیفیت پایین جوشکاری است.
و برعکس اگر میلگرد از هر قسمتی به جز نقطه اتصال جوش دچار بریدگی، ترک یا شکستگی شد نشان دهنده کیفیت بالای جوش فورجینگ است. برای اطمینان بیشتر از کیفیت جوشکاری می توانید ابتدا چند نمونه به آزمایشگاه جهت انجام تست های مربوطه ارسال کنید و پس از تایید کیفیت شروع به جوشکاری روی آرماتورهای اصلی نمایید تا از بروز خسارت جلوگیری کرده باشید.
ویدئوهای آموزش جوش فورجینگ
در ویدئوهای زیر می توانید نحوه جوش میلگردها به روش فورجینگ و نکات آموزشی آن را مشاهده کنید.
برای مشاوره و راهنمایی بیشتر در این زمینه می توانید با کارشناسان پایانکار تجربه ما تماس حاصل نمایید.