بام سبز(green roof) روف گاردن (roof garden) یا بام باغ چیست؟
آنچه در این مقاله میخوانید.
امروزه با پیشرفت آپارتمان نشینی و کمبود فضای سبز در شهرهای بزرگ عنصر جدیدی به نام روف گاردن یا بام سبز به صنعت ساختمان سازی اضافه شده است. روف گاردن در واقع فضای سبزی است که در پشت بام ساختمان ها طراحی روف گاردن و اجرا می شود و به دلیل کمبود متراژ در فضای زندگی کنونی سعی دارد تا جای حیاط های نسل های پیشین خانه ها را برای ساکنین پر کند. با رواج فضاهای سبز در بالکن ها، تراس ها و پشت بام ها می توان به بهبود کیفیت هوای شهرهای بزرگ امید داشت.
چرا باید از روف گاردن استفاده کنیم؟
فضاهای سبز رو پشت بام ها برخلاف پوشش های قیرگونی سنتی در کاهش مصرف انرژی نقش به سزایی دارند به این ترتیب که با جذب گرما و تامین عایق طبیعی برای سقف ساختمان خصوصا در تابستان حداقل ۷۵ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی خواهد شد.
گیاهان روی پشت بام علاوه بر ایجاد سایه و تولید اکسیژن جلوی ریزگرد های موجود در هوا را می گیرند و برخلاف سقف های سنتی که حرارت جذب شده توسط سطوح را تا چند ساعت پس از غروب خورشید در خود نگه می دارند؛ با غروب خورشید هوای خنک تری در اختیار ساکنین می گذارند. این موضوع در شهرهای بزرگ که به دلیل آلودگی هوا آب و هوای گرمتری دارند دارای اهمیت زیادی است.
در بام سبز از چه تجهیزاتی استفاده می شود؟
در طراحی روف گاردن می توان از عناصر کوچک و ارزانی مانند گلدان تا عناصر بزرگتری مانند آلاچیق، باربیکیو، آبنما، پرگولا و … استفاده کرد. بنابراین نوع و تعداد تجهیزات جانبی روف گاردن به میزان هزینه ای که کارفرما برای این قسمت در نظر گرفته است بستگی دارد. اما این به این معنی نیست که الزاما روف گاردن ها با صرف هزینه زیادی قابل اجرا می باشند. با راهنمایی های مناسب کارشناسان تیم طراحی ما در سایت پایانکار می توانید المان های ضروری را برای فضای سبز پشت بام تان در نظر بگیرید و با انتخابی هوشمندانه یک روف گاردن شیک و ارزان داشته باشید.
از چه کفپوشی در روف گاردن استفاده می شود؟
کفپوش یکی از عناصر مهم در طراحی روف گاردن است که شکل نازیبای سقف را می پوشاند و به دلیل قرار گرفتن در معرض آفتاب و باد و باران باید دارای مقاومت مناسبی باشد. در کف روف گاردن ها می توان از کفپوش های چوبی با مقاومت بالا یا از شن و قلوه سنگ تزیینی استفاده کرد.
چه گیاهانی مناسب روف گاردن هستند؟
با توجه به موقعیت پروژه و شهر مورد نظر باید از گیاهان بومی مناسب استفاده گردد. گیاهانی که در برابر شرایط آب و هوایی منطقه پروژه مقاوم بوده و و در تمام فصول سال زیبایی خود را حفظ نمایند. به طور کلی می توان از درختچه ها، بوته ها و گیاهان رونده مناسب با اقلیم پروژه در روف گاردن استفاده کرد. همچنین باید از انتخاب گیاهان با ریشه های بلند، پیچیده و یا سست در خاک جلوگیری شود.
آیا در روف گاردن ها نشتی آب داریم؟
در طراحی و اجرای روف گاردن ها کلیه تجهیزات پرتابل بوده و هیچ اتصالی به سقف ندارند. بنابراین طبق مبحث ششم مقررات ملی بار زنده محسوب می شوند و بار اضافه ای بر روی سقف نیستند و باعث سنگینی آن نمی شوند. ضمنا با وجود سه لایه قیر گونی و یک لایه پلاستر سیمان امکان نشتی آب تقریبا غیر ممکن بوده و به دلیل استفاده از مصالح مدرنی مانند ژئوتکستایل و ژئودرین امکان شسته شدن خاک با آبیاری به حداقل می رسد.
مراحل اجرای روف گاردن
- اجرای پوکه ریزی و شیب بندی مناسب با توجه به موقعیت کفشورهای بام
- اجرای لایه آب بندی (ایزوگام حرارتی یا اپوکسی یا پرایمر به صورت ملاتی)
- اجرای لایه آنتی روت (ضد ریشه) به صورت حرارتی یا اپوکسی یا پرایمر به صورت ملاتی
- نصب کفپوش ها و سازه های موجود در نقشه های اجرایی طبق دیتیل های موجود
- طرح کاشت گیاهان مناسب روف گاردن
مزایای روف گاردن
از مزایایی که بام سبز برای شما به ارمغان می آورد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گسترش فضای سبز و کاهش آلودگی هوا
- کاهش مصرف انرژی ساختمان
- افزایش عمر بام
- حفظ رطوبت هوا
- زیباسازی منظر شهری
- ایجاد فضای سبز دلنشین در دل محیط شهری برای ساکنین
- افزایش ظرفیت گرمایی بام و کاهش انتقال حرارت از طریق ذخیره انرژی
- عایق صوتی و حرارتی
- کاهش هدر رفت آب باران با استفاده از آن برای گیاهان
سایت پایانکار با دارا بودن تیم طراحی مجرب و مجریان با تجربه مفتخر است تا در زمینه انواع ساخت و ساز های ساختمانی و اجرای روف گاردن همراه شما باشد. برای مشاوره رایگان با کارشناسان ما از طریق راه های ارتباطی موجود در سایت اقدام نمایید.